onsdag 23 oktober 2013

Viktkampen fungerar... Petra

Då har ännu en vecka gått och höst och mörker har infunnit sig på allvar och det känns helt okej efter en sån härlig sommar. Träning och kostval funkar bra. Jag har hittat tillbaka känns det verkligen som. Det är kraft i kroppen igen och den svarar bättre på träningarna gällande de jag ber om. Det finns energi i mina rörelser igen. Andningstekniken får jag fila vidare på så ska det väl bli ännu bättre. 

Jag är mer och mer tacksam mot mig själv att jag valt bort att göra en operation mot min vikt. Detta är absolut det sätt jag ska göra det på. Det är en tuff väg men ger mig en starkare självkänsla och styrka hela tiden. 
Det är dags att ruska om i sjukvården och arbeta mera förebyggande och satsa pengar på att ge människor stöd och verktyg att klara av sin kamp mot fetma. Satsa på program med personlig träning ex som vi gjort i grupp i kombination med kbt. Jag är övertygad om att det hade gett enorma folkhälsovinster. Både i minskade kostnader för vården och samhället i stort. Också i att ge människor som lider i sin sjukdom/fetma en inre styrka och bättre livstilsval. Operation ska jag säga kan vara lösning i vissa fall men jag är övertygad om att de allra flesta hade vunnit på att göra arbetet själv. Få stöd i att få insikter i om sina vanor och val.
Lite rädd är man för att sticka ut näsan i detta då många har gjort en operation och ser den som livsavgörande och det bästa. Men ändå vill jag att man tar upp en diskussion och ser över alternativen. Jag vet att många säger ... jag har testat allt - det är enda utvägen. Men nej! Det kan vara det för någon men för de allra flesta tror jag att göra det på egen hand med rätt stöd så hade vi ökat livskvalitén för en stor mängd människor. Men vad vet jag..
Det jag vet är att jag är mycket kritisk till aktörerna inom vården inom detta område. Jag har aldrig i mitt liv blivit så förnedrad som vid mötet där man fick information om operation. Jag insåg inte allt där och då men de använde ren psykologi för att få mig att lägga mig under kniven. Läkaren gjorde sitt bästa för att övertyga mig om att det var mitt enda val och dessutom spelade han ut fula kort. Du som inte bara är fet... du är ju superfet! Jag har jobbat med tjockisoperationer i många år jag vet att du inte kommer att klara det. Förr opererade vi inte såna som dig med ätstörningar... men ja de gör vi nu. Varför har du hållit på med såna dumheter?? 
Jag ska säga att när jag gick in genom deras dörrar va jag ganska övertygad om att jag kunde på egen hand och jag ville veta vad jag hade för val och vad en operation innebar. Jag gick ut och kände mig värdelös och förstod att jag aldrig skulle klara det på annat sätt. Jag hade datumen i handen för operation. Den fick jag trots att jag sagt nej jag vet inte tre gånger. Oj jag skulle kunna skriva mer om detta då det var hemskt och jag blir ledsen av att tänka på alla som "luras" att inte tro på den egna styrkan. 
Dags att bli sjukvårdspolitiker kanske??

Angående träning.. för det är kanske mer det jag ska skriva om hihi så sitter jag idag med lite träningsvärk efter ett pass där vi körde caveman i Höllviken. Det är sån härlig träning. Det är tufft och häftigt och ger en ett sånt styrkebesked.
Min dotter hängde på träningen igår.. Hon är inte glad att jag tvingade henne till det.. Ont i hela kroppen har hon stackaren.


Och i morgon är det dags att jagas på igen i Pildammarna av Dan! Faktiskt längtar jag lite!

//Petra

2 kommentarer:

  1. Hej Petra. tycker inte alls du sticker ut med dina åsikter...allt är ju självupplevt och du visar din egen bild. Jag kan bara hålla med dig även om jag själv inte varit i din situation. Det är rent ut sagt för jävligt vilket bemötande du fått av doktorn...helt sjukt. Kämpa på du är en inspirationskälla. kramar Marie

    SvaraRadera
  2. Jag är som människa en person som inte vill såra, göra folk arga etc men jag är ändå övertygad om och tror på att de finns bättre vägar att gå för att nå en bättre hälsa än operation. Man är inte sämre människa för gjort de valet men tror och med mycket kunskap och erfarenheter i bagaget vet att många skulle må än bättre att nå sina mål med rätt stöd och förebyggande. Ser också att samhället i stort skulle kunna göra stora folkhälsovinster och även samhällsekonomiska vinster på ett förebyggande arbete.
    Ja jag blev jäkligt dåligt bemött och va tyvärr inte i de läget tillräckligt stark att markera/anmäla. Man mår dåligt när man lider av fetma och att spela på de känslorNa är ett fult spel. Jag kände tydligt att jag skulle upp på operations bordet då de kunde generera de företaget pengar. Privata aktörer med ett vinstsyfte. De är min uppfattning och de måste inte vara sant men är det de så är de hemskt..

    SvaraRadera