torsdag 23 juni 2011

Stretch av piriformis/Gluteus maximus

Här kommer en stretch av rumpan.
Musklerna däromkring är ofta boven i ländryggssmärtor. Naturligtvis inte alltid men att stretcha dem kan lätta drag i ryggen. Hjälper även mot problem med ischias, då man töjer ut muskeln som annars sitter för tajt och klämmer åt nerverna som går ned i benen.

Här nedan kommer lite bilder på hur man stretchar den på bästa sätt.

Hitta först ett bord/bänk/soffa etc som är i höfthöjd. Därefter lägger ni upp hela underbenet som helst då ska ligga plant mot hela underlaget. Är ni stela kommer det dock inte vara möjligt att ha det helt vågrätt liggande (då får ni leta upp något som ni kan ha benet lutande emot istället).

Benet ska sedan ha både 90 grader i höftled och i knälet, så det bildas som en kvadrat framför er. Därefter ska ni försöka svanka lite med ryggen och böja er framåt så långt ni kan.


Varför ni ska svanka beror på att då tippar ni bäckenet framåt och behöver inte göra lika stor rörelse i ryggen för att få ultimat stretch av muskeln.

9 kommentarer:

 1. Tack för bilderna, vrider jag kroppen på flera olika sätt så känner jag hur musklerna reagerar.
  Har nog trott att det är ett begynnande diskbråch jag haft sedan flera år, men det är ner piriformis-påverkan det handlar om.

  Mvh Roger Z

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du gillade bilderna och att de var till hjälp.

  Hoppas smärtan släpper mer och mer!

  SvaraRadera
 3. Nice tips!
  /BJörn

  SvaraRadera
 4. Toppenövning! Höger sida var grymt stel. Lustigt nog kändes strechen ändå upp i nacken.
  Ska testa denna och höftböjarstrechen mot värk i ländryggen.
  Tack!
  Pär

  SvaraRadera
 5. Ja det går mycket olika nerver etc där genom som kan klämmas åt om det blir för stelt. Berätta gärna vidare vad övningarna ger för resultat! :-)
  /Dan

  SvaraRadera
 6. Stretchat ALLT otroligt mycket pga knäsmärtor, hams, vader, insida låt, foam rollat, stärkt på gymmat osv.... Denna övningar fixade det. Tack!!!

  SvaraRadera
 7. Vad kul att höra!! Kämpa vidare :-)

  SvaraRadera