söndag 22 april 2012

Muskelmassa = Färskvara

Det märks när man är skadad att muskler är lite av en färskvara. Eftersom jag ej kan använda mina ben så mycket just nu pga mina knän som är skadade har båda mina lår minskat med 3-4 cm vardera i omkrets. Innan min skidresa för 4 veckor sedan hade jag ca 61-62 cm runt låren och idag är den siffran 58 cm. Lite tråkig siffra att se, men jag hoppas så snart mina knän blir lite starkare att jag kan börja träna mina ben igen och förhoppningsvis växa i mina byxor igen!!

Det som händer under en viloperiod för muskler pga skada och total inaktivitet är att muskelstyrkan minskar med upp till 5% per dag. Det kommer den fortsätta göra tills man når en försämrad nivå på ca 25-40 % av ordinarie styrka. Därefter planar nedbrytningen ut och ligger relativt stilla en längre period.

Varför musklerna bryts ned beror bland annat på att antalet muskelproteiner minskar i muskelfibrerna och det gör i sin tur att muskelfibrerna förtvinar. Samtidigt blir också nervsystemet lite mindre effektivt. Det är alltså en hel del som händer av total inaktivitet!

Vill kunna hoppa igen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar