onsdag 4 september 2013

Veckans fråga Till Barnmorskan 1

Som första fråga kommer här den vanligaste frågan som både jag ock Nathalie får ang träning under och efter graviditeten. Läs gärna mer på www.mamaedition.se 

När kan jag börja träna igen efter förlossning?

Nathalie: Svaret på den frågan skiljer sig en del beroende på hur din graviditet respektive din förlossning varit och vilken träningsform du vill återgå till. Vanliga promenader med eller utan barnvagn är en utmärkt start som man kan utöka i både längd och i tempo allt eftersom man orkar och vill. Lägg där till bäckenbottenträning så har du en superbra start oavsett mål med träningen.
Om vi utgår från att du haft en frisk graviditet och en vaginal förlossning brukar rekommendationen vara att vänta med löpning och hopp i tre månader. Detta bla för att bäckenbotten ska ha återhämtat sig något och för att livmodern ska ha läkt. Märker man att man har svårt att hålla sig eller att det känns obehagligt bör man vänta ett tag till. Rent generellt är löpning och hopp inte den bästa träningsmetoden för en förlöst kvinna, ibland inte längre fram heller. Det finns annan, skonsammare träning som inte belastar bäckenbotten och bäckenorganen men som har lika god effekt. Den styrketräning som är viktigast att börja med är den som engagerar och tränar upp bäckenbotten och bål/ryggmuskulatur. Sk coreträning. 

Om du blivit förlöst med kejsarsnitt är rekommendationen för hopp och löpning istället sex månader. Jag vet att det finns de som hävdar att det går bra tidigare och så kan säkert vara fallet, men jag anser att man kan ha mer att förlora på att börja för tidigt än lite senare. Man ska komma ihåg att det är en stor operation man genomgått och att ärret på livmodern måste få läka i lugn och ro. Kanske ska man bli gravid fler gånger? Inte desto mindre kan man ändå ge sig ut på sina raska promenader när detta känns ok!

Mycket av detta med träning är individuellt och vissa känner att de kan börja tidigare än andra. Men förutom att man kan börja så ska man även vilja börja! Mentalt ska man också känna sig redo och där är vi alla olika. Viktigast är att du gör det som passar dig, din kropp, din familj och din lilla bebis på bästa sätt. Och kom ihåg, ha tålamod, kroppen har varit i förändring under en lång tid, så ge den minst lika lång tid att återhämta sig! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar