måndag 14 mars 2011

Benhinneinflammation eller överansträngd muskel?

Min löptur tidigare idag blev på 4 km och tog 19 minuter, inte det bästa tempot men kände inte krafter nog för att försöka hålla högre tempo just idag.

Tyvärr har jag fått problem med mitt skenben! Det bränner ordentligt på framsidan av benet när jag springer mer än en kilometer. Är det då benhinneinflammation jag fått??

Man hör väldigt ofta personer som säger att de har benhinneinflamation direkt när det gör minsta lilla ont på framsidan av underbenet, dock så är det oftast ett felaktigt antagande!!
Om det ska vara en inflammation så måste skadan uppfylla 5 kriterier. Saknas något av dessa symptom så är det inte en inflammation!

- Lätt rodnad, Det ska alltså bli lite rödlätt.
- Ömhet, Det ska knappt gå att beröra med handen utan stor smärta
- Lokal värmeökning, Det ska vara varmare än det brukar
- Lätt svullet
- Nedsatt funktionalitet

Benhinneinflammation sitter även endast på insidan av skelettbenet, om ni känner med handen så finns det en lite "vassare" kant på skenbenet. Sitter ömheten på insidan av den kanten så kan det vara benhinneinflammation, sitter det däremot på utsidan så är det en muskel skadan sitter i.

Det enda symptom jag har av de nämnda är ömhet. Plus att det som gör ont mest sitter på utsidan av skelettbenet. Alltså kan jag med säkerhet säga att jag inte har benhinneinflammation!

Vad är då mitt problem?
Jo längs hela underbenets yttersida har nämligen en muskel som heter M. Tibialis Anterior sitt ursprung, den löper sen hela vägen ned och fäster i början på stortån.
Min muskel har alltså varit stel och inte stark nog, därför blivit överansträngd när jag sprungit såpass mycket jag gjort senaste veckorna.

För att bli av med detta krävs stretching av muskeln och gärna massage. Så nu har jag ett projekt med mig själv för att kunna fortsätta löpa snart igen!PS. Skulle det vara benhinneinflammation så är tyvärr det enda som hjälper att vila! Anstränger man det med mer belastning så förvärrar man bara inflammationen och det kommer bli ännu längre vila!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar