lördag 26 mars 2011

Träningsformen Tabata!

Tabata kommer ursprungligen från Japan där man kommit fram till att just dessa intervaller ska ha väldigt bra effekt på träningen. Då både styrkan och konditionen, plus att det framförallt är en bra och kul variant till fettförbrännings träning.

Det är alltså intervaller med 20 sekunders arbete och 10 sekunders vila. Detta repeterar man 8 gånger på samma övning innan man byter till nästa övning och gör samma sak direkt igen. Totalt 4 olika övningar ska man ha i första serien vilket alltså leder till 16 minuters träning om man följer det korrekt! Därefter ta några minuters vila och starta sen upp med 2 nya övningar.

Här är ett exempel på vilka övningar som kan vara med.

*Burpees, Från stående position kasta sig ned och gör en armhävning (alt. bara till armhävningens startposition) och snabbt upp till stående igen och lägg därtill ett litet hopp (En av de tuffaste övningarna som finns)

*Situps, Vanliga situps där du håller händerna bakom huvudet och reser upp kroppen tills armbågarna når knäna.

*Armhävningar, Vanliga på tårna där man sänker ned kroppen så den snuddar golvet och upp igen (alt. på knä istället för fötterna) Kan även tillägga att det är ytters få som klarar fortsätta göra dem på tårna när man går mot serie nummer 6-8 ;-)

*Änglahopp, Eller grodhopp kanske det är mer känt som? Man hoppar upp från en djupt sittande position och sen ned till samma startposition igen innan man hoppar på nytt.


När du är klar med dessa 4 övningar brukar det inte finnas många krafter kvar, men försök gärna göra 2 olika övningar till efter det med samma intervall tid.

Det är troligen den tuffaste träningsform jag gjort själv. Men väldigt kul och inga redskap behövs, perfekt att avsluta en löprunda med :-)

Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar