måndag 16 maj 2011

Bananas are fore monkeys?

Länge har en reklamfilm gått på tv där de förklarar att bananer är för apor och man ska dricka gainomax istället. Så hur sant är det här då?En normalstor banan innehåller ca 110 kcal varav 23 gram är kolhydrater, 1 gram är proteiner och 0,5 gram är fetter.

Gainomax 250 ml innehåller 250 kcal varav 40 gram är kolhydrater, 20 gram är proteiner och 1,5 gram är fetter.


När man tränar så bryter man ner musklerna för att sedan under återhämtningen bygga upp dem större/starkare än de var innan. Om man inte äter något efter träningen kommer kroppen istället fortsätta bryta ned musklerna och de kommer inte byggas upp på samma sätt som är möjligt om man äter.
Därför är det viktigt att så snart man tränat klart äta något. En banan har man ofta hört genom åren och ja det är bra att ta efter ett pass då man får i sig kolhydrater, men den tillför inte alls mycket proteiner. Det är bara ett komplement tills man kan äta ordentligt, vilket man bör göra så snart som möjligt.

Man bör då se till att kosten efter träning innehåller en hel del proteiner, eftersom det är proteiner som fungerar som musklernas byggstenar och stoppar nedbrytningen på bästa sätt för att börja bygga upp musklerna igen.

Hur bra är en gainomax då?
Ni kan läsa längre upp vad den innehåller. Om man då jämför dem båda så behöver man äta 20 bananer (eller dricka 6 dl mjölk) för att nå samma proteinnivå som i en 250 ml gainomax. Kolhydraterna är nästan lika många som i 2 bananer och fettet är i stort sett likvärdigt.

Alltså! Gainomax är ett väldigt bra alternativ direkt efter träning MEN bara för att ni druckit den måste ni ändå äta ordentlig mat, ju snabbare desto bättre resultat :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar