onsdag 4 maj 2011

Min åsikt om kosttillskott!

Genom medier blir man ofta matad med reklam för kosttillskott, det sitter ofta planscher där folk som tränar dricker olika kosttillskott.
När en normal medel-Svensson ska börja träna idag funderar denne nästan mer på vilket kosttillskott han/hon behöver än hur själva träningen ska gå till.
Det finns kolhydrat tillskott som hjälper att bygga större muskler och gå upp i vikt, det finns proteinpulver som hjälper att öka i muskelmassa men inte tillför lika mycket kalorier. Prestationshöjande som ökar musklernas "laddning" som i sin tur gör att du kan lyfta tyngre och bli starkare osv osv...

Så vad kan då en normalt tränande person dra nytta av genom ett tillskott? Är det en bra sak att börja med att inhandla? Det är naturligtvis upp till var och en hur man ställer sig till detta, men här kommer min åsikt!

Jag tycker att kosttillskott kan vara bra vid några få olika tillfällen.
Om man har problem att äta nog mycket kalorier så att man inte kan gå upp i vikt utan gränsar mot att vara undernärd. Som t.ex kan vara orsaken av en sjukdom eller liknande. Plus om man genom sin kost inte får i sig nog mycket vitaminer och mineraler.
Som ett mellanmål på resan kan en proteinbar vara ett bra alternativ, undvik dock de som heter "energibar" då man lika gärna kan köpa en Snickers eller Mars :-)
Om man tränar väldigt mycket, och då menar jag minst 4 pass / vecka och uppåt i ren styrketräning. Då kan det vara svårt att hänga med i kosten då man gör av med så mycket energi att det kan behövas fyllas på lite extra via tillskott.
Den sista hör lite samman med den förra. Är man elitidrottare eller satsar mot att bli, då vill man troligtvis kunna få ut varje liten extra procent av sin träning.Vid dessa fallen skulle jag säga att det är väldigt bra att det finns tillskott och jag själv använder mig av ett whey proteinpulver och i vissa lite tyngre träningsperioder även ett prestationshöjande pulver (båda är naturligtvis hårt testade mot dopningsämnen och innehåller inga spår av det).


Så alltså: Om man tränar på vanlig motionsnivå 1-4 ggr/vecka med blandat kondition och styrketräning alternativt olika grupp-pass så skulle jag säga att det räcker med att äta/dricka kanske en smoothie med frukter och bär, ett extra ägg, 1 glas mjölk, lite mer baljväxter eller kanske en avokado tillsammans med den vanliga maten man äter efter träningen.

Ät vanlig mat i så stor utsträckning som möjligt är mitt råd.

Kommer även ta upp olika tillskott i framtiden här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar