onsdag 11 maj 2011

Myter inom träning, del 2

"När man vill förbränna fett är det bättre att gå i rask takt än att konditionsträna med hög intensitet pga att man förbränner mer fett när man tränar lågintensivt"

Sanning eller bullshit?

Även denna veckan är det naturligtvis bullshit.

Ju hårdare du tränar, alltså med ju högre puls du har ju mer fett förbränner du. Lite sanning i det påståendet är att procentuellt av det du förbränner i kroppen kommer i större utsträckning från fettkällor när man tränar med låg monoton intensitet (gång). Medan om man tränar med högre intensitet (löpning, intervaller) så kommer mer av det du förbränner från kolhydrater istället för fett.
Men det kommer då vara en stor skillnad, den totala förbränningen kommer att bli såpass mycket högre att du i slutändan ändå har förbränt mycket mer fett på den högintensiva träningen.

Här nedan försöker jag illustrera de olika träningsalternativen:Den här bilden visar ett exempel där man under 60 minuters tid tränar på tre olika sätt. Det första alt. som är gång ser vi att hälften av allt vi förbränner är fett och hälften kolhydrater. På de två passen till höger kan vi se hur procenten av det vi förbränner ökar successivt med mer % av kolhydrater och mindre % av fett. Men då ser vi också att staplarna över den totala förbränningen nu har blivit så höga att den totala mängden fett ändå blivit mycket högre.

Mitt tips:
Gång är ett väldigt bra sätt att hålla kropp och hjärta i god form samtidigt som man förbränner fett.

Vill du förbränna lite mer så öka intensiteten, ju högre intensitet ju mer fett förbränns :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar